Zakaj klimatska naprava?


Klimatske naprave so sistemi, za učinkovito in varčno klimatizacijo prostorov v vseh letnih časih.  Politi klima zagotavlja učinkovito hlajenje ter razvlaževanje, pozimi in v prehodnih obdobjih pa varčno ogrevanje. Najbolj razširjen in učinkovit klimatski sistem je v deljeni (split) izvedbi notranje in zunanje enote ali drugače rečeno kot toplotna črpalka zrak-zrak. Glede na to, da se na našem področju  klimatske in vremenske razmere spreminjajo zelo hitro, je klimatski sistem s svojim reverzibilnim delovanjem najbolj prilagodljiv vir tako hlajenja kot ogrevanja. 

NASVETI ZA NAKUP IN UPORABO

1. Moč naprave: Glede na velikost in karakteristike prostora, ki ga želimo hladiti ali ogrevati določimo moč sistema. Izračunamo lahko na podlagi kvadrature pomnoženo z 0,05kW (npr. 60m2 x 0,05kW=3kW-moč klimatske naprave), za bolj natančnem izračun lahko podamo tudi volumen prostora pomnoženo z 25W (npr. 120m3 x 25W=3000W=3kW). Upoštevati  je potrebno značilnosti prostora ter stavbe (okna, vrata, senčila, južna-severna stran, mansarda, izolacija, število oseb, ki se običajno zadržujejo v prostoru, naprave, ki oddajajo toploto,…). Na primer, če se prostor nahaja na podstrešju, brez ustrezne izolacije, izpostavljen južni, jugo-zahodni strani, bi bilo potrebno volumen prostora pomnožiti z 35W ali več.

2. Montaža: Namestitev zunanje enote, je možna na zunanji steni oziroma na stenskih konzolah, na balkonu, terasi, oziroma na talnih konzolah in na strehi-konzola za strešno montažo. Preverite če je stavba oziroma vaše stanovanje pod spomeniškim varstvom, če niste lastnik stavbe-stanovanja, povprašajte lastnika za dovoljenje ter če prostorski načrt stavbe dovoljuje montažo klimatske naprave. Notranja enota naj bi bila nameščena okoli 10cm pod stropom, če želite klimatizirati več prostorov, je smiselno pozicionirati enoto tako, da je pretok zraka oziroma razpih deležen v vseh prostorih. Vsekakor je najbolj učinkovito klimatizirane večih prostorov tako, da je v vsakem posebej ena notranja enota. Za ta namen so multi-split sistemi, ki zajemajo več notranjih enot povezanih na eno zunanjo. Upoštevajte tudi mesta kjer se največ nahajate, da nebi bili deležni neposrednega prepiha. V notranji enoti se pri načinu hlajenja zaradi toplotne izmenjave ustvari kondenz. Odvod je možno speljati skupaj z ostalo inštalacijo do zunanje enote z ustreznim padcem, od tam pa v odtok, žleb, na prosto,… Če imate na lokaciji notranje enote pripravljen odtok za klimatski sistem se le tega spelje tja. Opcija za odvod kondenzata je tudi črpalka vendar zaradi slabe zanesljivosti na daljši rok ni priporočljiva. Klimatska naprava potrebuje tudi napajanje, možnost priključitve je na vtikač-vtičnica, priključitev v razvodnici ali na vnaprej pripravljen električni vodnik. Inštalacija ki povezuje enoti zajema bakreni cevi, komunikacijski vodnik, (napajalni vodnik-odvisno od mesta napajanja) in odtočna cev za kondenz. Inštalacijo se spelje po kanalu ali pa se jo vnaprej vgradi v zid-podometno inštalacijo. 

3. Pomemben podatek pri klimatskih napravah je tudi izkoristek. Izkoristek, ki je podan kot koeficient COP pri gretju in EER pri hlajenju, je razmerje med močjo (hlajenja/gretja klime) in vloženo močjo-porabljeno energijo. Večji kot je koeficient bolj učinkovita in varčna je klimatska naprava. Primer: EER koeficient znaša 4.59 to pomeni, da pri 1kW vložene moči dobimo 4.59kW hladilne moči. Visok koeficient, pomeni tudi odlično podan energijski razred (npr. A+++). 

4. Različne znamke ponujajo različne napredne funkcije. Funkcije, lastnosti, značilnosti,… se podajajo kot skupek po serijah (npr. Mitsubishi HJ-osnovni inverter, SF-standar, EF-standar+dizajn, FH-luksuz). Osnovne poznane funkcije in lastnosti so: časovnik-timer (dnevni, tedenski), filtracija zraka (razni filtri, ki jih vsaka znamka poimenuje drugače), ionizator zraka, delovanje do najnižje zunanje temperature, senzor gibanja, funkcija nežne sapice, dvo področno usmerjanje zraka,…

5. Za nakup oziroma montažo ali servis se je priporočljivo odločiti pred sezono (pred poletjem), saj je odzivni čas monterja oziroma serviserja dosti krajši, kot v veliki vročini, ko je obilo povpraševanja.

VZDRŽEVANJE OZIROMA SERVIS KLIMATSKE NAPRAVE

Določena vzdrževalna opravila lahko opravite sami in sicer: lahko pobrišete prah z vlažno čisto krpo s površin notranje enote. Filtre, ki se nahajajo pred izmenjevalcem toplote lahko operete z mlačno vodo, vendar pazite, da jih ne poškodujete. Vzdrževalna dela oziroma servis klimatske naprave, pa lahko opravlja serviser klimatskih naprav, oziroma oseba, ki je ustrezno usposobljena. Servis zajema vizualni pregled sistema in čiščenje (dezinfekcija in dezodoracija notranjega izmenjevalca, ohišja notranje enote, filtrov, izmenjevalca v zunanji enoti, pregled in izpiranje odtoka za kondenz). Preveri se temperaturo izpiha zraka, tlak hladilnega plina, elektronske komponente,… V notranji enoti se izvaja filtracija zraka, zato je pomembno redno čiščenje izmenjevalca in filtrov, saj se le tukaj nabirajo mikroorganizmi, ki negativno vplivajo na vaše zdravje in počutje. Kontrola sistema in hladilnega medija zagotavlja, daljšo življenjsko dobo kompresorja oziroma celotnega klimatskega sistema.

INVERTER IN ON/OFF KLIME

Inverter klimatska naprava za razliko od on/off ima vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Kompresor bo deloval s tolikšno močjo, kakršna je potrebna, da se doseže in vzdržuje želena temperatura v prostoru. On/off klimatska naprava ima možna samo dva režima delovanja kompresorja in sicer ali deluje s polno močjo ali pa miruje.

Na primer, da zaženemo klimo in nastavimo želeno temperaturo v prostoru na 24°C:

INVERTER: Kompresor bo pričel delovati s polno močjo, ko pa se bo temperatura v prostorju začela približevati želeni, bo kompresor pričel z zmanjševanjem vrtljajev-moči. Ko pa doseže želeno temperaturo, pa samo le to stalno vzdržuje se pravi kompresor deluje z minimalno močjo.

ON/OFF: Kompresor bo pričel delovati s polno močjo in bo tako deloval dokler ne doseže želeno temperaturo, nato se bo ugasnil. Ko temperatura v prostoru naraste (2-3°C) tipalo le to zazna in kompresor se bo zopet zagnal in deloval s polno močjo do želene temperature. In tako se ugašanje in izklapljanje nadaljuje.

Tako z uporabo inverter klime porabite 30% manj energije, obe enoti delujeta tišje in enakomerno. Po dosegu želene temperature v prostoru ventilator v notranji enoti deluje z minimalnimi obrati in s tem ni motečega in zdravju škodljivega prepiha ter temperaturnih odstopanj. Življenjska doba inverter klime je zaradi enakomernega in neobremenjenega delovanja daljša. Dandanes so osnovni inverter klimatski sistemi za razliko izpred let, cenovno dostopni in na podlagi varčnosti se razlika cene inverter in on/off klime hitro povrne.

HLADILNO SREDSTVO

Hladilno sredstvo kroži v zaprtem sistemu imenovanem Hladilni krog. Na svoji poti je izpostavljeno različnim agregatnim stanji, pritiskom in temperaturnim razlikam. Pred leti je bilo najbolj razširjeno hladilno sredstvo freon R22, vendar se ga dandanes ne uporablja več, saj vsebuje ozonu škodljive elemente. Trenutno je najbolj razširjen plin R410 A, ki ne vsebuje škodljivih elementov in je prijazen do okolja. Izpust sredstva v ozračje oziroma puščanje, prispeva k podnebnim spremembam in globalnemu segrevanju. Zato lahko z hladilnimi sredstvi ravna samo ustrezno usposobljena oseba, se pravi pri: montaži ali demontaži klime, polnjenju hladilnega sredstva, odpravljanju napak,… 

PRINCIP DELOVANJA KLIMATSKE NAPRAVE – HLADILNI KROG

  1. V zunanji enoti natančneje na izmenjevalcu toplote oziroma kondenzatorju se izvaja absorbacija okoliške toplote in s tem prehod kompresiranega  hladilnega sredstva iz plinastega v tekoče agregatno stanje.
  2.  S prihodom utekočinjenega plina z visoko temperaturo in tlakom v notranjo enoto se izvede ekspandacija, kar pomeni znatno znižanje tlaka in temperature. 
  3.  Nato hladilno sredstvo v notranji enoti natančneje na izmenjevalcu toplote oziroma v uparjalniku absorbira toploto iz prostora in tako pride do izmenjave toplote ter prehod utekočinjenega hladilnega sredstva v plinasto stanje. S tem ko, pride do izmenjave toplote (topel in vlažen prostor – hladen izmenjevalec toplote), se v enoti nabira voda (kondenzat), ki odteče na prosto, oziroma v pripravljen odtok. 
  4.  Hladilno sredstvo v plinastem stanju potuje do kompresorja v zunanji enoti, ta pa mu močno poveča tlak s tem pa tudi temperaturo.
  5.  Ko sredstvo pride v zunanji enoti do izmenjevalca toplote oziroma kondenzatorja, absorbira zunanjo toploto (hladilnemu sredstvu v plinastem stanju se odvzeme temperaturo), to privede do kondenzacije in spremembe hladilnega sredstva v tekoče agregatno stanje
  6.  Tako se delovanje hladilnega kroga klimatskega sistema ponavlja po istem principu. V funkciji gretja klimatske naprave, se hladilni krog obrne, se pravi obrneta se izmenjevalca toplote, kondenzator je v notranji enoti, uparjalnik pa v zunanji. Zato klimatsko napravo, ki hladi in greje imenujemo tudi toplotna črpalka zrak-zrak.

Montaža klimatske naprave, servis

Ob nakupu klimatske naprave vam nudimo tudi možnost montaže. Montaža enojnega split sistema vključuje: Preboj opečnatega zidu do 50cm debeline, povezava notranje in zunanje enote z izoliranimi bakrenimi cevmi do 4m. Priklop klima naprave na obstoječ električni priključek, montaža notranje in zunanje enote do višine 4m, cev za odvod kondenza iz notranje in zunanje enote v pripravljen odtok na lokaciji ( brez črpalke ), električni kabel za priklop do 4m, nosilec (konzola) zunanje enote, vakumiranje - tlačni preizkus sistema, vklop, testiranje in seznanjanje uporabnika z napravo.

Montaža klimatske napraveje (akcija) 200€

Za informacije pokličite na gsm:  031 311 112

Ali nam pišite na mail: info@sbay.si

 

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Sbay

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.